Makaron z cukinią w sosie śmietanowym

Makaron z cukinią w sosie śmietanowym to propozycja, która łączy prostotę z wyrafinowanym smakiem. Delikatne kawałki cukinii, podsmażone na oliwie z czosnkiem, otulone aksamitnym, kremowym sosem śmietanowym tworzą lekkie, a jednocześnie sycące danie, które doskonale sprawdzi się na szybki obiad lub kolację.

Składniki

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 400 ml śmietany 12 %
  • 2 małe cukinie
  • 2 czerwone cebule
  • Natka pietruszki
  • Sól , pieprz do smaku
  • Oregano i cząber do smaku
  • Żółty ser do posypania
  • Olej
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie

Na patelni rozgrzej olej, cebule obierz pokrój w kostkę i wrzuć na patelnie chwile podsmaż, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Cukinie umyj, osusz i pokrój na pół plasterki, dodaj na patelnie i podsmaż około 5 minut. Całość dopraw do smaku, dodaj pokrojoną natkę pietruszki i wymieszaj ze śmietaną. Chwilę gotuj.

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron dodaj do sosu i wymieszaj, posyp startym serem i pietruszką.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *