Czekoladowo-wiśniowe babeczki z bitą śmietaną

Czekoladowo-wiśniowe babeczki z bitą śmietaną to połączenie, które kusi zarówno smakiem, jak i wyglądem. Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto z delikatną nutą kakao skrywa w sobie soczyste kawałki wiśni, które przełamują słodycz swoją lekką kwaskowatością. Każda babeczka to mała, słodka pokusa, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki margaryny 125 g
  • 0,5 tabliczki czekolady mlecznej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 serek masscarpone
  • 1 słoiczek 300 ml wiśni w syropie
  • Kilka kostek czekolady do dekoracji

Wykonanie

Do rondelka włóż margarynę, dodaj cukier i czekoladę. Mleko podgrzewaj do rozpuszczenia składników, odstaw do wystudzenia.

Wiśnie odsączamy na sicie.

Jajka ubijamy na sztywno, dodajemy masę czekoladową i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie odsączone wiśnie.

Gotowe ciasto wkładamy do papilotek do 3/4 wysokości i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 st.

Zimną śmietanę ubij z cukrem pudrem dodaj serek. Śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki, na wierzch zetrzyj czekoladę na tarce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *