Filet z kurczaka w słoneczniku

Jeśli szukasz pomysłu na klasyczny obiad w nowoczesnym wydaniu, to kotlet drobiowy w panierce z nasion słonecznika będzie strzałem w dziesiątkę! Delikatne mięso kurczaka lub indyka, zamknięte w złocistej, chrupiącej skorupce, kryje w sobie soczystość i wyjątkowy aromat, a dodatek nasion słonecznika nadaje mu oryginalnej tekstury oraz lekko orzechowego smaku.

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • Sól pieprz do smaku
  • Czosnek granulowany
  • Papryka słodka
  • Przyprawa do kurczaka
  • Olej do smażenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • Ziarna słonecznika

Wykonanie

Filety wypłukaj, przekrój na pół, lekko rozbij, posyp solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i przyprawą do kurczaka z obu stron. Odstaw na godzinę.

Jajko roztrzep, dodaj mleko. Do jednej miski wsyp mąkę, do drugiej słonecznik.

Na patelni rozgrzej olej, filety panieruj w mące, jajku i słoneczniku. Smaż na małym ogniu na złoty kolor z obu stron.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *