Ciasto ananasowo-kokosowe z białą czekoladą

Jeśli marzysz o deserze, który przeniesie Cię myślami na tropikalną wyspę, to ciasto ananasowo-kokosowe z białą czekoladą będzie strzałem w dziesiątkę! Wilgotne, pachnące egzotycznymi owocami i delikatnie słodkie – to idealne połączenie smaków, które rozpieszcza podniebienie.

Składniki

  • 6 plastrów ananasa z puszki
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g wiórek kokosowych + 1 łyżka do posypania
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skórka otarta z cytryny
  • 6 łyżek syropu ananasowego z puszki

Wykonanie

Masło rozpuść, do gorącego dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia się czekolady, zostaw do ostygnięcia.

Jajka ubij na puszystą masę z cukrem, dodaj przestudzone masło z czekoladą, skórkę z cytryny i syrop ananasowy.
Mąkę przesiej z proszkiem, dodaj do ciasta, na koniec dosyp wiórki kokosowe i wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

Silikonową tortownice o średnicy 26 cm posmaruj cienko za pomocą pędzelka olejem, na dno tortownicy ułóż plastry ananasa i posyp wiórkami kokosowymi, wylej ciasto i wyrównaj.

Piekarnik nagrzej do 180 st. i wstaw ciasto, piecz około 35 minut lub do suchego patyczka, po upieczeniu i wystudzeniu odwróć do góry dnem.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *