Jeśli marzysz o deserze, który przeniesie Cię myślami na tropikalną wyspę, to ciasto ananasowo-kokosowe z białą czekoladą będzie strzałem w dziesiątkę! Wilgotne, pachnące egzotycznymi owocami i delikatnie słodkie – to idealne połączenie smaków, które rozpieszcza podniebienie.
Składniki
- 6 plastrów ananasa z puszki
- 3 jajka
- 100 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g białej czekolady
- 2 szklanki mąki
- 100 g wiórek kokosowych + 1 łyżka do posypania
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Skórka otarta z cytryny
- 6 łyżek syropu ananasowego z puszki
Wykonanie
Masło rozpuść, do gorącego dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia się czekolady, zostaw do ostygnięcia.
Jajka ubij na puszystą masę z cukrem, dodaj przestudzone masło z czekoladą, skórkę z cytryny i syrop ananasowy.
Mąkę przesiej z proszkiem, dodaj do ciasta, na koniec dosyp wiórki kokosowe i wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
Silikonową tortownice o średnicy 26 cm posmaruj cienko za pomocą pędzelka olejem, na dno tortownicy ułóż plastry ananasa i posyp wiórkami kokosowymi, wylej ciasto i wyrównaj.
Piekarnik nagrzej do 180 st. i wstaw ciasto, piecz około 35 minut lub do suchego patyczka, po upieczeniu i wystudzeniu odwróć do góry dnem.