Karpatka to jedno z tych ciast, które przywołuje wspomnienia domowych wypieków i babcinych deserów. Delikatne, lekkie jak chmurka ciasto parzone, które podczas pieczenia tworzy charakterystyczne „górskie” wzniesienia, w połączeniu z aksamitnym kremem budyniowym – to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1/2 kostki masła (125 g)
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem do karpatki
- 0,5 l mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 300 g masła
- Kilka kropli olejku śmietankowego
Dodatkowo
- Cukier puder do posypania
Wykonanie
Wodę z masłem zagotuj, do gotującej wody wsyp mąkę i energicznie mieszaj aż zacznie gęstnieć. Odstaw do ostygnięcia.
Po wystudzeniu dodaj proszek do pieczenia, mieszaj dodając po jednym jajku, wymieszaj na jednolitą masę.
Ciasto podziel na dwie równe części. Blachę o wymiarach 25×35 wyłóż papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadź ciasto i piecz osobno każdy blat po około 30 minut w temperaturze 180 st. na złoty kolor.
Z 0,5 litra mleka odlej połowę, resztę zagotuj z cukrem. W pozostałym mleku wymieszaj na gładką masę obie mąki i żółtka, wlej na gotujące mleko i ugotuj budyń. Wierzch przykryj folią spożywczą i zostaw do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Utrzyj puszysty krem. Dodaj kilka kropel olejku śmietankowego.
Jeden blat karpatki posmaruj gotowym kremem, przykryj drugim blatem, wierzch posyp cukrem pudrem.