Pampuchy ziemniaczane to prawdziwy klasyk domowej kuchni, który zachwyca swoją miękkością i delikatnym smakiem. W połączeniu z aromatycznym sosem pieczarkowym tworzą idealne, sycące danie, które rozgrzewa i rozpieszcza podniebienie.
Składniki
- 300 g twarogu półtłustego
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- Olej do smażenia
Sos pieczarkowy
- 0,5 kg pieczarek
- 1 cebula
- 200 ml śmietany
- 1 łyżka mąki
- Sól i pieprz
- Pęczek natki pietruszki
- Olej
Wykonanie
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź.
Następnie utłucz razem z twarogiem, dodaj jajka, obie mąki, proszek i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszaj, gdyby ciasto było rzadkie dodaj mąki , a gdy byłoby twarde łyżkę śmietany.
Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj masę ziemniaczana lekko spłaszczająca, smaż na małym ogniu na rumiano z obu stron. Wyjmuj na ręcznik papierowy.
Pieczarki obierz, opłukaj i pokrój. Na patelni rozgrzej olej dodaj pokrojoną cebule, chwile podsmaż i dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem, smaż do odparowania wody.
Pietruszkę posiekaj, dodaj pół do pieczarek, na koniec sos zagęść mąka i dodaj śmietanę. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.