Faworki

Faworki, znane również jako chrust, to jeden z tych przysmaków, który natychmiast przenosi nas do czasów dzieciństwa, pełnych zapachu smażonego ciasta i cukru pudru unoszącego się w powietrzu. Te lekkie, kruche smakołyki to nieodłączny element karnawału i Tłustego Czwartku, choć ich wyjątkowy smak sprawia, że chciałoby się je jeść przez cały rok.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo
  • Tłuszczu do smażenia ( olej ,smalec)
  • Cukier waniliowy do posypania
  • Cukier puder do posypania

Wykonanie

Mąkę razem z proszkiem przesiej na stolnicę. Żółta wymieszaj z solą i śmietaną. Zarób ciasto, dodaj ocet lub spirytus. Zagnieć ciasto, następnie ubij wałkiem kilka minut.

Ciasto rozwałkuj, krój na paski, nacinaj w środku, i przeciągaj jeden koniec przez nacięty środek.

W głębokim garnku rozgrzej tłuszcz. Faworki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem i cukrem waniliowym.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *