Faworki, znane również jako chrust, to jeden z tych przysmaków, który natychmiast przenosi nas do czasów dzieciństwa, pełnych zapachu smażonego ciasta i cukru pudru unoszącego się w powietrzu. Te lekkie, kruche smakołyki to nieodłączny element karnawału i Tłustego Czwartku, choć ich wyjątkowy smak sprawia, że chciałoby się je jeść przez cały rok.
Składniki
- 250 g mąki
- 3 żółtka
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka octu lub spirytusu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo
- Tłuszczu do smażenia ( olej ,smalec)
- Cukier waniliowy do posypania
- Cukier puder do posypania
Wykonanie
Mąkę razem z proszkiem przesiej na stolnicę. Żółta wymieszaj z solą i śmietaną. Zarób ciasto, dodaj ocet lub spirytus. Zagnieć ciasto, następnie ubij wałkiem kilka minut.
Ciasto rozwałkuj, krój na paski, nacinaj w środku, i przeciągaj jeden koniec przez nacięty środek.
W głębokim garnku rozgrzej tłuszcz. Faworki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem i cukrem waniliowym.