Kryształek

Ten niezwykły deser swoją nazwę zawdzięcza delikatnym, kolorowym galaretkom, które niczym kryształki zatopione są w aksamitnej masie śmietanowej. To ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale również doskonale smakuje, łącząc w sobie lekkość, słodycz i orzeźwiającą nutę galaretek.

Składniki

Biszkopt
  • 4 jajka
  • Szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Masa śmietanowa
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 galaretki różne kolory
Dodatkowo
  • Cukier puder do posypania
Poncz
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem i szczyptą soli, dodaj żółtka, olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj.

Blaszkę i wymiarach 30×20 wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 minut, po upieczeniu i wystudzeniu przekrój na pół.

Galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu, zostaw do stężenia, żelatynę również.

Śmietanę ubij z cukrem pudrem dodaj żelatynę oraz pokrojone galaretki, wymieszaj.

Przekrojony biszkopt nasącz ponczem na dolny blat wyłóż masę śmietanową i przykryj drugim blatem. Wierzch posyp cukrem pudrem. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *