Ten niezwykły deser swoją nazwę zawdzięcza delikatnym, kolorowym galaretkom, które niczym kryształki zatopione są w aksamitnej masie śmietanowej. To ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale również doskonale smakuje, łącząc w sobie lekkość, słodycz i orzeźwiającą nutę galaretek.
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- Szczypta soli
- 4 łyżki oleju
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Masa śmietanowa
- 0,5 l śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 4 galaretki różne kolory
Dodatkowo
- Cukier puder do posypania
Poncz
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
Wykonanie
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem i szczyptą soli, dodaj żółtka, olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj.
Blaszkę i wymiarach 30×20 wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 minut, po upieczeniu i wystudzeniu przekrój na pół.
Galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu, zostaw do stężenia, żelatynę również.
Śmietanę ubij z cukrem pudrem dodaj żelatynę oraz pokrojone galaretki, wymieszaj.
Przekrojony biszkopt nasącz ponczem na dolny blat wyłóż masę śmietanową i przykryj drugim blatem. Wierzch posyp cukrem pudrem. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.