Sałatka wigilijna do ryby

Ta sałatka to idealny dodatek do smażonego karpia, dorsza albo pstrąga. Lekka, odświeżająca i bardzo aromatyczna. Robi się ją w kilka minut, a składniki na pewno masz już w domu.

Składniki

  • 4–5 średnich ziemniaków gotowanych (najlepiej w mundurkach, dobrze wystudzonych)
  • 3–4 ogórki kiszone
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Zimne, ugotowane ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę.


Ogórki kiszone posiekaj w drobną kosteczkę.


Czerwoną cebulę pokrój w cienką kostkę lub półtalarki – jak lubisz. Ogórki kiszone posiekaj w drobną kosteczkę.


Przełóż wszystko do jednej miski. Dodaj natkę pietruszki.


Skrop oliwą z oliwek, delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.


Wskazówki

Jeśli danie serwujesz do ryby smażonej, sałatka najlepiej balansuje smak, gdy jest delikatnie schłodzona.

Ziemniaki muszą być dobrze wystudzone, wtedy się nie rozpadną i sałatka będzie ładna.

Jeżeli lubisz bardziej wyraziste smaki, dodaj 1 łyżeczkę soku z kiszonych ogórków – podkręci smak.

Do obiadu możesz zrobić większą porcję – sałatka świetnie smakuje także na drugi dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *