Jeśli szukasz ciasta, które połączy w sobie chrupiącą kruszonkę, kremową masę śmietanową i lekkość, która rozpływa się w ustach – ten przepis jest dla Ciebie! Śmietanowiec to połączenie prostoty składników z efektem, który zaskakuje zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Składniki
Kruszonka
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3/4 kostki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
Masa śmietanowa
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe po 64 g
- 4 śmietany 18% po 400 g
Wykonanie
Mąkę przesiej z proszkiem, dodaj cukier, masło i żółtka. Zagnieść kruszonkę i podziel na pół.
Białka ubij z cukrem i szczyptą soli. Dodaj budynie a następnie śmietanę i delikatnie wymieszaj.
Blachę o wymiarach 20×30 wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż pół kruszonki, wyrównaj i lekko dociśnij, wylej masę śmietanową a wierzch posyp pozostałą kruszonką.
Piecz w temperaturze 180 st. około 40-45 minut do zrumienienia kruszonki. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Smacznego!!