Sernik na delikatnym, kruchym cieście zachwyca kremową masą serową z nutą wanilii i cytryny. Wieńczy go lekka, złocista pianka z białek, posypana wiórkami kokosowymi, tworząc deser doskonały na każdą okazję.
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 8 dkg masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- Kakao
Ser
- 1,2 sera białego półtłustego
- 150 g masła
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
- 4 żółtka
- 4 jajka
- 2 budynie waniliowe po 40 g
- Sok z cytryny
Dodatkowo
- 4 białka
- 4 łyżki cukru
- Wiórki kokosowe
Wykonanie
Mąkę z proszkiem przesiej na stolnicę razem z cukrem pudrem, dodaj masło, żółtka, całe jajko oraz śmietanę. Zagnieść ciasto.
Rozwałkuj na wielkość blachy 26×35, posyp kakao i wstaw do lodówki na czas przygotowania sera.
Ser zmiel dwa razy w maszynce.
Żółtka i całe jajka ubij na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj roztopione i wystudzone masło, ser, budynie oraz sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszaj i wyłóż na przygotowane ciasto.
Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika piec około 45 minut po tym czasie ubij białka z cukrem wyłóż na ser, posyp wiórkami kokosowymi i piecz jeszcze około 15 minut do zrumienienia.
Zostaw do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach .
Smacznego!!