Sernik z kokosem

Sernik na delikatnym, kruchym cieście zachwyca kremową masą serową z nutą wanilii i cytryny. Wieńczy go lekka, złocista pianka z białek, posypana wiórkami kokosowymi, tworząc deser doskonały na każdą okazję.

Składniki

Ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 8 dkg masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • Kakao
Ser
  • 1,2 sera białego półtłustego
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • Cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 4 jajka
  • 2 budynie waniliowe po 40 g
  • Sok z cytryny
Dodatkowo
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • Wiórki kokosowe

Wykonanie

Mąkę z proszkiem przesiej na stolnicę razem z cukrem pudrem, dodaj masło, żółtka, całe jajko oraz śmietanę. Zagnieść ciasto.

Rozwałkuj na wielkość blachy 26×35, posyp kakao i wstaw do lodówki na czas przygotowania sera.

Ser zmiel dwa razy w maszynce.

Żółtka i całe jajka ubij na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj roztopione i wystudzone masło, ser, budynie oraz sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszaj i wyłóż na przygotowane ciasto.

Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika piec około 45 minut po tym czasie ubij białka z cukrem wyłóż na ser, posyp wiórkami kokosowymi i piecz jeszcze około 15 minut do zrumienienia.

Zostaw do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach .

Smacznego!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *