Placuszki są delikatnie słodkie, miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz, idealne zarówno na śniadanie, jak i na deser. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się ich aromatycznym smakiem – same, z owocami, lub polane ulubionym syropem.
Składniki
- 2 jajka
- 200 g jogurtu brzoskwiniowego skyr
- Szczypta soli
- 1/4 łyżeczki sody
- 3-4 czubate łyżki mąki
- Olej
Dodatkowo
- Ulubione owoce
- Cukier puder do dekoracji
Wykonanie
Do miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli i roztrzep widelcem.
Dodaj skyr i delikatnie wymieszaj.
Następnie dodaj mąkę z sodą i wymieszaj.
Odstaw na kilka minut. Jeśli nie masz czasu możesz smażyć od razu.
Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką porcje ciasta tworząc placuszki. Smaż na rumiano z obu stron.
Podaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!