Te pyszne i aromatyczne kotleciki łączą delikatne mięso kurczaka z bogactwem warzyw i nutą serowego smaku. Idealne na obiad, kolację czy przekąskę!
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 4 pieczarki
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 jajka
- 100 g żółtego startego sera
- Szczypiorek
- Po dwie łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- 3 ząbki czosnku
Przyprawy
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Piersi z kurczaka pokrój w kostkę.
Dodaj startą na tarce marchewkę, pieczarki oraz ser.
Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, szczypiorek posiekaj, wszystko razem wymieszaj.
Dodaj jajka, obie mąki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie połącz.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, z masy formuj kotleciki i układaj na papierze.
Piecz około 25 minut w temperaturze 180 st.
Podaj z ulubionymi dodatkami u mnie z frytkami i surówką z pekińskiej kapusty.
Smacznego!!