Kotlety drobiowe z warzywami

Te pyszne i aromatyczne kotleciki łączą delikatne mięso kurczaka z bogactwem warzyw i nutą serowego smaku. Idealne na obiad, kolację czy przekąskę!

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego startego sera
  • Szczypiorek
  • Po dwie łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 3 ząbki czosnku
Przyprawy
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Piersi z kurczaka pokrój w kostkę.

Dodaj startą na tarce marchewkę, pieczarki oraz ser.

Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, szczypiorek posiekaj, wszystko razem wymieszaj.

Dodaj jajka, obie mąki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie połącz.


Blachę wyłóż papierem do pieczenia, z masy formuj kotleciki i układaj na papierze.

Piecz około 25 minut w temperaturze 180 st.

Podaj z ulubionymi dodatkami u mnie z frytkami i surówką z pekińskiej kapusty.

Smacznego!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *