Zupa z klopsikami to prawdziwa uczta dla podniebienia i idealne rozwiązanie na chłodne dni. Połączenie delikatnych mięsnych kulek, aromatycznych pieczarek, kiszonych ogórków i aksamitnej bazy serowej sprawia, że każda miska rozgrzewa i cieszy smakiem. Dzięki temu przepisowi przygotujesz zupę, która zachwyci domowników i będzie idealnym pomysłem na rodzinny obiad.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 300 g pieczarek
- Seler( biała część)
- 3-4 ogórki kiszone
- Koperek
- Sól i pieprz do smaku
- Przyprawa do mięsa
- Majeranek
- Mąka ziemniaczana
- 2 serki topione śmietankowe
Wykonanie
Mięso mielone dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Następnie formuj z mięsa małe kuleczki i obtaczaj w mące ziemniaczanej wymieszanej z majerankiem.
Pora i ogórki pokrój w pół plasterki, pieczarki obierz i pokrój.
W garnku zagotuj dwa litry wody, na wrzątek dodaj pokrojone pieczarki, ogórki, pora oraz kulki z mięsa mielonego.
Zagotuj i gotuj około pół godziny.
Pod koniec gotowania rozpuść serki topione w ciepłej zupie i dodaj do garnka. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj koperek .
Zupę podaj z ulubionym pieczywem.