Sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami

Sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami – klasyka w pięknym wydaniu!

Jeśli lubisz tradycyjne, domowe smaki – ta sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami na pewno Ci się spodoba .
To połączenie delikatnych śledzi, słodkawych buraczków, chrupiących ogórków i kremowego majonezu tworzy idealnie zrównoważoną kompozycję smaków. Pięknie wygląda, cudownie pachnie i doskonale smakuje – idealna na święta, spotkania rodzinne i domowe przyjęcia.

Składniki

  • 3–4 ziemniaki gotowane w mundurkach (ostudzone)
  • 1 cebula
  • 3–4 płaty śledziowe (najlepiej matiasy)
  • 1 jabłko (kwaśne, np. szara reneta lub ligol)
  • 2–3 ogórki kiszone
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2–3 buraki czerwone (gotowane lub pieczone)
  • 3 jajka na twardo
  • majonez – ok. 4–5 łyżek
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie


Ugotowane ziemniaki, buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jajka obierz oddziel białka od żółtek, białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach żółtka na tarce o małych oczkach.


Jabłko i ogórki również zetrzyj lub pokrój w kostkę razem z cebulą.
Śledzie opłucz z zalewy, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w niewielkie kawałki.



W przezroczystej misce lub pucharkach (żeby było widać kolory ) układaj warstwy. Dno salaterki posmaruj majonezem.



1. majonez
2. starte na tarce ziemniaki
3. pokrojona w kostkę cebula
4. majonez
5. pokrojone w kostkę jabłko
6. pokrojone w kostkę ogórki kiszone
7. majonez
8. posiekany szczypiorek
9. starte na tarce buraczki
10. majonez
11. starte na tarce białko
12. starte na tarce żółtko
13. szczypiorek




Sałatkę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2–3 godziny (a najlepiej na całą noc). Dzięki temu wszystkie smaki się połączą i przegryzą.


Wskazówki

Jeśli chcesz zrobić sałatkę w eleganckiej formie – użyj obręczy do serwowania i ułóż warstwy na talerzu, delikatnie dociskając każdą łyżką.

Jeśli używasz śledzi solonych (matiasów), namocz je wcześniej w zimnej wodzie lub mleku przez ok. 2–3 godziny, żeby pozbyć się nadmiaru soli.

Zamiast majonezu możesz dodać mieszankę majonezu i jogurtu greckiego – sałatka będzie lżejsza, ale nadal kremowa.

Świetnym dodatkiem będzie też odrobina posiekanego koperku lub kilka kropel soku z cytryny – podkreślą smak śledzi i buraków.

Buraki najlepiej smakują pieczone w piekarniku – mają wtedy bardziej wyrazisty, słodkawy smak niż gotowane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *