Surówka z buraków czerwonych

Surówka z buraków to klasyka polskiej kuchni w najlepszym wydaniu. Prosta, zdrowa, pełna koloru i zawsze pyszna. Łączy naturalną słodycz buraków z lekką kwaskowatością ogórków kiszonych i jabłka, a dodatek koperku, majonezu i jogurtu sprawia, że jest kremowa, delikatna i pełna smaku. Idealna do obiadu, mięs, kotletów, a nawet ryby!

Składniki

  • 3–4 buraki czerwone (gotowane lub pieczone, średniej wielkości)
  • 2–3 ogórki kiszone
  • 1 mała cebula
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Buraki ugotuj w skórce lub upiecz w piekarniku (180°C, ok. 50–60 minut). Po wystudzeniu obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kostkę.


Ogórki, jabłko i cebulę również pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.



W dużej misce połącz buraki, ogórki, jabłko, cebulę i pokrojony koperek. Dodaj majonez i jogurt grecki – wymieszaj wszystko dokładnie.


Dopraw surówkę solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, możesz dodać kilka kropel soku z cytryny lub łyżeczkę chrzanu – świetnie podbije smak buraków.



Surówkę możesz podać od razu, ale najlepsza będzie po krótkim schłodzeniu – po 30 minutach w lodówce smaki się pięknie „przegryzą”.


Wskazówki

Idealnie pasuje do kotletów mielonych, schabowego, ryby smażonej lub duszonego mięsa.

Jeśli używasz pieczonych buraków, surówka będzie słodsza i bardziej aromatyczna.

Możesz dostosować proporcje majonezu i jogurtu – jeśli wolisz lżejszą wersję, daj więcej jogurtu.

Nie przesadzaj z solą – buraki i ogórki kiszone mają już swój naturalny smak.

Surówkę najlepiej przygotować dzień wcześniej – następnego dnia jest jeszcze smaczniejsza!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *