Wilgotne ciasto marchewkowe z puszystą bitą śmietaną i chrupiącymi płatkami migdałów to połączenie delikatności, słodyczy i subtelnej chrupkości – idealny deser na każdą okazję!
Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 marchewki
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g posiekanych migdałów
Masa śmietankowa
- Litr śmietany 36%
- 2 śmietan-fix
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 serki mascarpone
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Dodatkowo
- 150 g płatków migdałowych
Wykonanie
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
Jajka ubij z cukrem aż powstanie kremowa masa. Dodaj olej, marchewkę, posiekane migdały oraz przesianą mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Wymieszaj.
Blachę o wymiarach 26×35 wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto, piecz około 35 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój na pół.
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor.Zimną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj serki mascarpone i pastę waniliową, na koniec dodaj 2-3 łyżeczki płatków migdałowych. Wymieszaj.
Masę podziel na pół, na dolny blat posmaruj połowę masy, przykryj drugim blatem ciasta, wierzch i boki posmaruj pozostałą masą i posyp pozostałymi płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki na całą noc.Smacznego!!