Ciasto duńskie

Wilgotne ciasto marchewkowe z puszystą bitą śmietaną i chrupiącymi płatkami migdałów to połączenie delikatności, słodyczy i subtelnej chrupkości – idealny deser na każdą okazję!

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 marchewki
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g posiekanych migdałów
Masa śmietankowa
  • Litr śmietany 36%
  • 2 śmietan-fix
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 serki mascarpone
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Dodatkowo
  • 150 g płatków migdałowych

Wykonanie

Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

Jajka ubij z cukrem aż powstanie kremowa masa. Dodaj olej, marchewkę, posiekane migdały oraz przesianą mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Wymieszaj.

Blachę o wymiarach 26×35 wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto, piecz około 35 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój na pół.

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor.

Zimną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj serki mascarpone i pastę waniliową, na koniec dodaj 2-3 łyżeczki płatków migdałowych. Wymieszaj.

Masę podziel na pół, na dolny blat posmaruj połowę masy, przykryj drugim blatem ciasta, wierzch i boki posmaruj pozostałą masą i posyp pozostałymi płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki na całą noc.

Smacznego!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *