Muffinki z czekoladą

Muffinki z czekoladą to przepis, który zawsze się udaje! Mięciutkie, wilgotne w środku, z rozpływającymi się kawałkami czekolady i delikatnym aromatem wanilii – po prostu idealne do kawy, herbaty albo jako słodka przekąska dla całej rodziny, prosto, szybko i pysznie, bez zbędnych kombinacji! Proste w wykonaniu, a efekt zawsze zachwyca.

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 2 czubate łyżki dżemu brzoskwiniowego (może być też morelowy lub pomarańczowy)
  • 100 g czekolady mlecznej lub z orzechami

Wykonanie


Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową – muffinki będą dzięki temu bardziej puszyste.
Czekoladę posiekaj nożem na mniejsze kawałeczki.


W misce roztrzep jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj olej, jogurt grecki i dżem – dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach, aż masa będzie gładka.


W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.


Do mokrej masy wsyp suche składniki i wymieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką – tylko do połączenia składników. Nie mieszaj zbyt długo, żeby muffinki nie wyszły zbite. Na końcu dodaj posiekaną czekoladę i lekko zamieszaj (zostaw troszkę do posypania na wierzchu)


Formę do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Wierzch posyp czekoladą.


Piecz w 180°C (góra–dół) przez około 20–25 minut, aż muffinki ładnie wyrosną i się zarumienią.


Po upieczeniu wyjmij muffinki z formy i odstaw do przestudzenia na kratce. Można je oprószyć cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą – będą jeszcze bardziej apetyczne!


Wskazówki

Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku – pozostaną miękkie przez 2–3 dni.

Jeśli lubisz bardziej czekoladowe muffinki, możesz dodać łyżkę kakao do mąki.

Czekoladę mleczną możesz zamienić na gorzka – muffinki będą mniej słodkie, ale z głębszym smakiem.

Dżem brzoskwiniowy świetnie nawilża ciasto – nie pomijaj go! Jeśli chcesz, możesz użyć też powideł śliwkowych.

Muffinki najlepiej smakują świeżo po upieczeniu, lekko ciepłe – czekolada wtedy cudownie się rozpływa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *