Sałatka z serkiem wiejskim

Sałatka z serkiem wiejskim to lekka, szybka i pełna świeżości propozycja. Idealna na śniadanie, kolację lub jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Połączenie chrupiących warzyw, kremowego serka i odrobiny jogurtu sprawia, że ta sałatka jest nie tylko smaczna, ale też bardzo sycąca i fit.

Składniki

  • 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 4–5 rzodkiewek
  • 1 pomidor
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie


Warzywa dokładnie umyj i osusz. Szczypiorek posiekaj drobno i odłóż część do posypania na wierzch. Pomidora pokrój w kostkę. Ogórka i rzodkiewki w półplasterki. Paprykę w drobną kostkę. Cebulę posiekaj bardzo drobno.


W dużej misce połącz serek wiejski z pokrojonymi warzywami. Dodaj łyżkę jogurtu greckiego, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Delikatnie wymieszaj, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale serek pozostał puszysty.


Przełóż sałatkę do miseczek lub szklanek i posyp z wierzchu świeżym szczypiorkiem. Możesz podać od razu lub schłodzić przez 10–15 minut w lodówce.


Wskazówki

W ciepłe dni możesz dorzucić kilka liści rukoli lub roszponki – doda lekkości i koloru.

Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, dodaj kilka kropel soku z cytryny lub szczyptę suszonego oregano.

Serek wiejski możesz wymieszać w połowie z twarożkiem naturalnym – sałatka będzie bardziej kremowa.

Dla wersji obiadowej dodaj garść ugotowanej kaszy kuskus lub quinoa – powstanie pełnowartościowy posiłek.

Sałatkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem, żeby warzywa zachowały świeżość i chrupkość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *