Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką to jeden z najprostszych, a zarazem najbardziej apetycznych deserów. Ciepłe, pachnące cynamonem owoce przykryte warstwą złocistej, chrupiącej kruszonki to połączenie, które zawsze się sprawdza. Idealny deser zarówno na co dzień, jak i od święta.

Składniki

Nadzienie

  • 6 dużych jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka)
  • 3 łyżki cukru (lub więcej według smaku)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła (schłodzonego)
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie


Owoce obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mandolinie.


Wkładam do naczynia żaroodpornego, posypuję cukrem i cynamonem, mieszam.


W misce łączę mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dodaję pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieram palcami, aż powstaną grudki.



Na jabłka wysypuję przygotowaną kruszonkę, równomiernie rozprowadzając.


Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę ok. 30–35 minut, aż kruszonka się zarumieni, a jabłka staną się miękkie i puszczą sok.


Wskazówki

Propozycja podania: jabłka pod kruszonką serwuj na ciepło z gałką lodów waniliowych i polewą karmelową – to prawdziwe niebo w gębie! 🍏🍨🍮

Jabłka możesz wymieszać z garścią rodzynek, żurawiny lub orzechów – deser zyska ciekawszy smak.

Jeśli lubisz bardziej wyrazisty aromat, dodaj szczyptę kardamonu lub imbiru do jabłek.

Kruszonkę możesz przygotować z dodatkiem płatków owsianych – będzie jeszcze bardziej chrupiąca.

Jeden komentarz do “Jabłka pod kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *