Jabłka pod kruszonką to jeden z najprostszych, a zarazem najbardziej apetycznych deserów. Ciepłe, pachnące cynamonem owoce przykryte warstwą złocistej, chrupiącej kruszonki to połączenie, które zawsze się sprawdza. Idealny deser zarówno na co dzień, jak i od święta.
Składniki
Nadzienie
- 6 dużych jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka)
- 3 łyżki cukru (lub więcej według smaku)
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła (schłodzonego)
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie

Owoce obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mandolinie.

Wkładam do naczynia żaroodpornego, posypuję cukrem i cynamonem, mieszam.

W misce łączę mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dodaję pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieram palcami, aż powstaną grudki.

Na jabłka wysypuję przygotowaną kruszonkę, równomiernie rozprowadzając.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę ok. 30–35 minut, aż kruszonka się zarumieni, a jabłka staną się miękkie i puszczą sok.

Wskazówki
Propozycja podania: jabłka pod kruszonką serwuj na ciepło z gałką lodów waniliowych i polewą karmelową – to prawdziwe niebo w gębie! 🍏🍨🍮
Jabłka możesz wymieszać z garścią rodzynek, żurawiny lub orzechów – deser zyska ciekawszy smak.
Jeśli lubisz bardziej wyrazisty aromat, dodaj szczyptę kardamonu lub imbiru do jabłek.
Kruszonkę możesz przygotować z dodatkiem płatków owsianych – będzie jeszcze bardziej chrupiąca.

Super szybki przepis 😍