Kieszonki drobiowe z brokułem to świetne danie na rodzinny obiad czy spotkanie z bliskimi. Nadzienie z brokuła i serów jest aksamitne i pełne aromatu, a całość pięknie prezentuje się na talerzu. Ser na wierzchu nadaje im złocistego wykończenia i dodatkowej porcji smaku.
Składniki
Mięso
- 6 piersi z kurczaka
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka
Nadzienie
- 1 brokuł
- 150 g sera cheddar (starty)
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięte)
- 2–3 łyżki serka kanapkowego (np. śmietankowego)
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
- garść startego sera cheddar do posypania

Brokuła dzielę na różyczki i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam i rozdrabniam widelcem.

Dodaję serek kanapkowy, czosnek oraz starty cheddar. Doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam.

Każdą pierś kurczaka myję, osuszam i delikatnie nacinam z boku, tworząc kieszonkę. Nacieram mięso solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.

Do przygotowanych kieszonek wkładam farsz z brokuła i serka.

Układam mięso w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 40 minut. Na 10 minut przed końcem wyjmuję kieszonki i posypuję startym cheddarem, po czym zapiekam do roztopienia sera.

Wskazówki
Podawaj z ziemniakami z wody, puree lub pieczonymi, a do tego ulubiona surówka – np. z marchewki, jabłka i selera albo świeża sałatka z ogórkiem.
Kieszonki najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym – wtedy zachowują soczystość.
Możesz użyć także sera mozzarella lub goudy – farsz będzie delikatniejszy.
Jeśli chcesz, dodaj do nadzienia odrobinę gałki muszkatołowej – świetnie podkreśla smak brokuła.