Pasta jajeczna

Prosta, klasyczna pasta jajeczna to idealny pomysł na smarowidło do chleba. Jest kremowa, lekka, a szczypiorek dodaje jej świeżości i charakteru. Smakuje zarówno na śniadanie, jak i kolację.

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • 2–3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Propozycja podania:

z ulubionym pieczywem – chlebem, bułką lub bagietką

Wykonanie


Jajka gotuję na twardo (ok. 9–10 minut od zagotowania wody), studzę i obieram ze skorupek.


Jajka ścieram na tarce o dużych oczkach.


Szczypiorek myję i drobno kroję, dodaję do jajek.



Dodaję majonez, doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam do uzyskania kremowej konsystencji.


Pastę jajeczną rozsmarowuję na kromkach pieczywa, posypuję dodatkowym szczypiorkiem dla dekoracji.


Wskazówki

Pasta najlepiej smakuje świeżo przygotowana, ale w lodówce można ją przechować do 2 dni.

Jajka najlepiej obierać w zimnej wodzie – skorupka łatwiej schodzi.

Jeśli lubisz lżejszą wersję, majonez możesz zastąpić jogurtem naturalnym lub wymieszać pół na pół.

Dla urozmaicenia możesz dodać odrobinę musztardy lub ogórka kiszonego pokrojonego w drobną kostkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *