Elastyczne ciasto na pierogi i uszka

Idealnie gładkie, miękkie i łatwe do formowania – takie powinno być perfekcyjne ciasto na pierogi i uszka. Dzięki sprawdzonemu przepisowi Twoje świąteczne dania będą nie tylko smaczne, ale też pięknie podane. To baza, która podkreśli smak każdego farszu!

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • Około 500 ml gorącej wody

Wykonanie

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól, olej i powoli dolewaj gorącą wodę starając się zagniatać ciasto. Możesz zrobić to drewnianą łyżką na początku żeby nie poparzyć rąk. Następnie zagnieć ciasto energicznie rękoma, aż będzie gładkie.

Gotowe ciasto podziel na mniejsze kawałki, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.

Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą foremki do pierogów lub uszek wycinaj kółka, napełniaj farszem i sklejaj.


Pierogi i uszka napełnione farszem możesz ugotować po zrobieniu lub zamrozić pojedynczo i ugotować w innym czasie.


Smacznego

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *