To lekka, kolorowa i pełna smaku sałatka. Świeże warzywa i szpinak tworzą zdrową bazę, grillowane halloumi nadają charakteru, a prażony słonecznik zapewnia chrupkość i ciekawy aromat. Całość spaja delikatnie słodko-kwaskowy sos miodowo-musztardowy.
Składniki
- 1 opakowanie sera halloumi (ok. 200 g)
- garść świeżego szpinaku baby
- 10–12 pomidorków koktajlowych
- 1/2 świeżego ogórka
- 4 łyżki kukurydzy (z puszki lub ugotowanej)
- 2 łyżki prażonych nasion słonecznika
Sos miodowo-musztardowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Wykonanie
Ser halloumi – kroję w plastry, smażę na suchej patelni grillowej do zrumienienia.

Warzywa – myję i kroję: szpinak zostawiam w całości, pomidorki na połówki, ogórka w półplasterki, kukurydzę odsączam.

Sos – mieszam oliwę, musztardę, miód, sok z cytryny, doprawiam solą i pieprzem.

Prażony słonecznik – na suchej patelni prażę pestki słonecznika, aż lekko się zezłocą i zaczną pachnieć orzechowo.

Składanie sałatki – na talerzu układam szpinak, pomidorki, ogórka i kukurydzę. Dodaję plastry halloumi, polewam sosem i posypuję prażonym słonecznikiem.

Wskazówki
Najlepiej smakuje na ciepło, tuż po usmażeniu halloumi.
Słonecznik praż zawsze na suchej patelni – szybko się rumieni, więc pilnuj, żeby się nie przypalił.
Jeśli chcesz, możesz dodać inne pestki: dynię, sezam lub orzechy włoskie.
Do sałatki świetnie pasuje także odrobina świeżej mięty – odświeży smak.
