Sernik na ciemnym tartym cieście

Aksamitne wnętrze sernika połączone z chrupiącym, ciemnym kruchym spodem tworzy doskonały kontrast. Wyrazisty smak i subtelny aromat idealnie wkomponowują się w świąteczny klimat, sprawiając, że ten deser staje się prawdziwym rarytasem na bożonarodzeniowym stole.

Składniki

Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa serowa
  • 1,2 kg twarogu sernikowego
  • 200 g roztopionego masła
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • Budyń śmietankowy 64 g
  • Cukier waniliowy
  • Aromat cytrynowy i pomarańczowy

Wykonanie

Mąkę przesiej z proszkiem, kakao i cukrem pudrem, dodaj masło, żółtka i śmietanę. Zagnieć ciasto i podziel na pół, owiń folią i włóż do zamrażarki.

Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj po kilka kropel aromatów. Następnie zmielony ser, roztopione masło, budyń i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.

Blachę o wymiarach 26×35 wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta. Na ciasto wyłóż masę serową i na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Piecz około godziny w temperaturze 180 st.

Po upieczeniu i wysuszeniu możesz posypać cukrem pudrem.


Smacznego!!

4 thoughts on “Sernik na ciemnym tartym cieście

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *