Aksamitne wnętrze sernika połączone z chrupiącym, ciemnym kruchym spodem tworzy doskonały kontrast. Wyrazisty smak i subtelny aromat idealnie wkomponowują się w świąteczny klimat, sprawiając, że ten deser staje się prawdziwym rarytasem na bożonarodzeniowym stole.
Składniki
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa serowa
- 1,2 kg twarogu sernikowego
- 200 g roztopionego masła
- 8 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- Budyń śmietankowy 64 g
- Cukier waniliowy
- Aromat cytrynowy i pomarańczowy
Wykonanie
Mąkę przesiej z proszkiem, kakao i cukrem pudrem, dodaj masło, żółtka i śmietanę. Zagnieć ciasto i podziel na pół, owiń folią i włóż do zamrażarki.
Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj po kilka kropel aromatów. Następnie zmielony ser, roztopione masło, budyń i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.
Blachę o wymiarach 26×35 wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta. Na ciasto wyłóż masę serową i na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Piecz około godziny w temperaturze 180 st.
Po upieczeniu i wysuszeniu możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!
Mój ulubiony sernik ✨
❤️❤️❤️
To mój ulubiony sernik, pyszny!!!
Dziękuję 🙂