Kruchy spód, aromatyczna masa makowa i charakterystyczna kratka na wierzchu – makowiec z kratką to kwintesencja bożonarodzeniowych wypieków. Pięknie się prezentuje i zachwyca smakiem, będąc słodką ozdobą każdego świątecznego stołu.
Składniki
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 80 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
Masa makowa
- 1/2 kg maku
- 5 białek
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 50 g smalcu
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- Kilka kropli olejku migdałowego
- Po 50 g żurawiny, orzechów włoskich i skórki pomarańczowej
- 100 g cukru
Wykonanie
Mąkę przesiej na stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodaj zimne masło, a następnie żółtka, jajko i śmietanę. Zagnieć ciasto. Odłóż kawałek ciasta na kratkę. Blachę o wymiarach 26×35 wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj pozostałe ciasto na wielkość blachy.
Mak opłucz, zalej wodą lub mlekiem i zostaw na całą noc. Następnie zagotuj i gotuj około pół godziny na małym ogniu często mieszając, żeby się nie przypalił.
Następnie odcedź na sicie, wystudź i zmiel dwa razy w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sito .
W garnku roztop masło, smalec, miód i cukier, dodaj posiekane orzechy, zaparzone rodzynki, migdały, żurawinę, skórkę z pomarańczy oraz zmielony mak. Wszystko razem podgrzewaj na małym ogniu, mieszając żeby żeby mak się nie przypalił.
Dodaj żółtka, olejek migdałowy, powidła, a na koniec ubitą pianę z białek. W razie potrzeby dodaj cukier, sok z cytryny lub pomarańczy.
Gotową masę makową wyłóż na ciasto.
Pozostałą część ciasta rozwałkuj i za pomocą radełka do ciasta wycinaj paski i udekoruj wierzch makowca tworząc kratkę. Piecz w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut do zrumienienia ciasta na wierzchu
Smacznego!!
Smak dzieciństwa ❤️
😍