Makowiec na kruchym cieście z kratką

Kruchy spód, aromatyczna masa makowa i charakterystyczna kratka na wierzchu – makowiec z kratką to kwintesencja bożonarodzeniowych wypieków. Pięknie się prezentuje i zachwyca smakiem, będąc słodką ozdobą każdego świątecznego stołu.

Składniki

Składniki na ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 80 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
Masa makowa
  • 1/2 kg maku
  • 5 białek
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 50 g smalcu
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • Kilka kropli olejku migdałowego
  • Po 50 g żurawiny, orzechów włoskich i skórki pomarańczowej
  • 100 g cukru

Wykonanie

Mąkę przesiej na stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodaj zimne masło, a następnie żółtka, jajko i śmietanę. Zagnieć ciasto. Odłóż kawałek ciasta na kratkę. Blachę o wymiarach 26×35 wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj pozostałe ciasto na wielkość blachy.

Mak opłucz, zalej wodą lub mlekiem i zostaw na całą noc. Następnie zagotuj i gotuj około pół godziny na małym ogniu często mieszając, żeby się nie przypalił.

Następnie odcedź na sicie, wystudź i zmiel dwa razy w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sito .

W garnku roztop masło, smalec, miód i cukier, dodaj posiekane orzechy, zaparzone rodzynki, migdały, żurawinę, skórkę z pomarańczy oraz zmielony mak. Wszystko razem podgrzewaj na małym ogniu, mieszając żeby żeby mak się nie przypalił.

Dodaj żółtka, olejek migdałowy, powidła, a na koniec ubitą pianę z białek. W razie potrzeby dodaj cukier, sok z cytryny lub pomarańczy.

Gotową masę makową wyłóż na ciasto.

Pozostałą część ciasta rozwałkuj i za pomocą radełka do ciasta wycinaj paski i udekoruj wierzch makowca tworząc kratkę. Piecz w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut do zrumienienia ciasta na wierzchu

Smacznego!!

2 thoughts on “Makowiec na kruchym cieście z kratką

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *