Ciasto malinowe bez pieczenia z galaretką

Uwielbiam takie proste i efektowne desery! Ciasto malinowe bez pieczenia to świetny pomysł na lato i nie tylko. Jest lekkie, owocowe, cudownie orzeźwiające i do tego wygląda bardzo elegancko. Idealne na spotkania rodzinne, imieniny czy po prostu słodką przekąskę w upalny dzień.

Połączenie kremowej masy na bazie jogurtu greckiego z galaretką i świeżymi malinami to strzał w dziesiątkę. Ciasto pięknie się kroi, a owoce zatopione w galaretce wyglądają jak małe rubiny.

I co najważniejsze – nie potrzebujesz piekarnika!

Składniki

  • 1 l jogurtu greckiego
  • 2 galaretki malinowe (do masy)
  • świeże maliny (około 200 g, do dekoracji)
  • 2 galaretki malinowe (na wierzch)

Wykonanie

2 galaretki malinowe rozpuszczam w 400 ml gorącej wody. Odstawiam do lekkiego przestudzenia (powinna być lekko tężejąca).

Jogurt grecki przekładam do miski. Stopniowo, cienkim strumieniem wlewam tężejącą galaretkę, cały czas mieszając trzepaczką, aby składniki dobrze się połączyły i nie powstały grudki.
Masę przelewam do formy (np. keksówki lub tortownicy wyłożonej folią spożywczą/papierem do pieczenia). Wstawiam do lodówki, aby stężała.

Na stężałej masie układam świeże maliny – równomiernie, jedna obok drugiej.

Pozostałe dwie galaretki malinowe rozpuszczam w 800 ml gorącej wody i odstawiam do przestudzenia. Gdy zacznie lekko tężeć, delikatnie wylewam ją na maliny.
Ciasto ponownie wstawiam do lodówki – najlepiej na kilka godzin, aż galaretka całkowicie się zetnie.

Najlepiej smakuje mocno schłodzone.

*Jeśli chcesz zrobić wersję bardziej sycącą, ułóż na dnie formy warstwę biszkoptów i dopiero na nią wylej masę jogurtową.

*Jogurt grecki możesz zastąpić serkiem homogenizowanym waniliowym – ciasto wyjdzie bardziej słodkie i deserowe.

*Maliny można zastąpić innymi owocami sezonowymi: truskawkami, borówkami czy wiśniami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *