Aromatyczne, wytrawne muffinki, które pachną i smakują jak pizza! Delikatne w środku, lekko chrupiące z wierzchu, pełne aromatycznych przypraw i soczystej cukinii. To świetna alternatywa dla klasycznych bułeczek czy kanapek – idealne na przekąskę, do pracy, szkoły czy na imprezę.
Składniki
- 2 jajka
- ½ szklanki oleju roślinnego (np. rzepakowego lub z oliwek)
- ½ szklanki mleka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do pizzy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 450–500)
- 1 mała cukinia
Wykonanie
Cukinię dokładnie umyj, przekrój na pół i usuń pestki (jeśli są duże i wodniste). Pokrój miąższ w drobną kostkę. Dzięki temu równomiernie rozłoży się w cieście i nie będzie zbyt wilgotna.
Do dużej miski wbij jajka, dodaj sól i ubijaj chwilę trzepaczką, aż lekko się spienią. Wlej olej i mleko, wymieszaj do połączenia składników.
Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj zioła prowansalskie oraz przyprawę do pizzy. Wszystko razem wymieszaj.
Suche składniki wsyp do mokrych i mieszaj łyżką lub silikonową szpatułką, tylko do połączenia się składników (nie miksuj za długo, bo muffinki będą twarde). Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i wymieszaj delikatnie.

Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Do każdej nałóż porcję ciasta – do ok. ¾ wysokości. Muffinki urosną podczas pieczenia.

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra–dół, bez termoobiegu) i piecz przez 25 minut. Gotowość sprawdź patyczkiem – jeśli po wyjęciu jest suchy, muffinki są upieczone.

Wyjmij muffinki z piekarnika, przestudź chwilę i podawaj ciepłe lub całkowicie wystudzone.
