Pasztet świąteczny

Delikatny, pachnący przyprawami i starannie doprawiony – pasztet to obowiązkowy element bożonarodzeniowego stołu. Pieczony z sercem, idealnie komponuje się z chrupiącym pieczywem i żurawiną, wprowadzając odrobinę domowego ciepła w świąteczny czas.

Składniki

  • 1/2 kg udźca z indyka
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg pręgi wołowej
  • 1/2 kg podgardla wieprzowego
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • Po 3 ziarenka pieprzu i ziela
  • Sól i pieprz
  • Imbir
  • Gałka muszkatołowa
  • Majeranek
  • Olej
  • 4 jajka
  • 1 bułka kajzerka
  • Bułka tarta

Wykonanie

Warzywa obierz i umyj.

Mięso opłukaj, włóż do garnka razem z warzywami, zalej wodą i zagotuj. Zbierz szumowimy, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości.

Ugotowane mięso i warzywa wyjmij na sito i zostaw do wystygnięcia.

Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na oleju, a kajzerkę namocz w mleku.

Mięso, warzywa, kajzerkę i cebulę zmiel w maszynce. Dodaj żółtka i ubitą pianę z białek. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, imbirem i gałką muszkatołową. Wymieszaj.

Gdyby masa była za rzadka dosyp bułki tartej, gdyby była za sucha dodaj więcej ugotowanych warzyw.

Gotowy farsz przełóż do keksówek . Łyżkę namocz w wodzie i zrób na wierzchu zagłębienia. Piecz około godziny w temperaturze 180 st.

Smacznego!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *