Delikatny, pachnący przyprawami i starannie doprawiony – pasztet to obowiązkowy element bożonarodzeniowego stołu. Pieczony z sercem, idealnie komponuje się z chrupiącym pieczywem i żurawiną, wprowadzając odrobinę domowego ciepła w świąteczny czas.
Składniki
- 1/2 kg udźca z indyka
- 1/2 kg łopatki wieprzowej
- 1/2 kg pręgi wołowej
- 1/2 kg podgardla wieprzowego
- 2 marchewki
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 5 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- Po 3 ziarenka pieprzu i ziela
- Sól i pieprz
- Imbir
- Gałka muszkatołowa
- Majeranek
- Olej
- 4 jajka
- 1 bułka kajzerka
- Bułka tarta
Wykonanie
Warzywa obierz i umyj.
Mięso opłukaj, włóż do garnka razem z warzywami, zalej wodą i zagotuj. Zbierz szumowimy, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości.
Ugotowane mięso i warzywa wyjmij na sito i zostaw do wystygnięcia.
Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na oleju, a kajzerkę namocz w mleku.
Mięso, warzywa, kajzerkę i cebulę zmiel w maszynce. Dodaj żółtka i ubitą pianę z białek. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, imbirem i gałką muszkatołową. Wymieszaj.Gdyby masa była za rzadka dosyp bułki tartej, gdyby była za sucha dodaj więcej ugotowanych warzyw.
Gotowy farsz przełóż do keksówek . Łyżkę namocz w wodzie i zrób na wierzchu zagłębienia. Piecz około godziny w temperaturze 180 st.
Smacznego!!