Nadziewane muszle makaronowe

To jedno z tych dań, które wyglądają bardzo efektownie, a wcale nie są trudne do zrobienia. Duże muszle makaronowe (tzw. conchiglioni) świetnie sprawdzają się do nadziewania – w tym przepisie farszem jest soczyste mięso mielone duszone w aromatycznym sosie pomidorowym. Całość przykrywa delikatny beszamel oraz spora ilość mozzarelli, która w piekarniku pięknie się rozpuszcza i lekko przyrumienia.

Składniki

  • 250 g dużych muszli makaronowych (conchiglioni)
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowego, wołowego lub mieszanki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Do zapiekania:

  • 200 g sera mozzarella (starta lub pokrojona w plasterki)

Wykonanie

Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Ważne, aby gotować je krócej niż podaje producent (ok. 2–3 minuty mniej), ponieważ będą jeszcze zapiekane w piekarniku i tam dojdą do miękkości. Po ugotowaniu odcedź muszle i rozłóż na talerzu lub desce, aby się nie sklejały.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę i podsmaż, aż się zeszkli. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili mięso mielone. Smaż, mieszając, aż mięso się zarumieni i odparuje nadmiar płynu.


Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Wlej passatę, przypraw oregano, bazylią, solą, pieprzem i – jeśli sos wydaje się zbyt kwaśny – odrobiną cukru. Duś na małym ogniu około 15 minut, aż sos zgęstnieje.

Przygotuj beszamel – rondelku roztop masło, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj trzepaczką. Podsmażaj chwilę, aż mąka lekko się zrumieni. Następnie stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje i będzie miał gładką konsystencję. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Każdą muszlę napełnij farszem mięsnym – najlepiej łyżeczką, tak aby sosu było sporo.

Na dnie naczynia rozsmaruj cienką warstwę beszamelu. Ułóż nadziane muszle jedna obok drugiej. Następnie polej je resztą beszamelu i posyp startą mozzarellą.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i piecz przez około 25 minut, aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni.

Podawaj od razu, najlepiej posypane świeżą bazylią. Danie świetnie smakuje z sałatką z rukoli lub chrupiącą bagietką.

To danie jest sycące, pachnące i bardzo efektowne – świetnie nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i na spotkania w większym gronie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *