Ta sałatka to kwintesencja prostoty i świeżości. Soczyste pomidory lima świetnie komponują się z wyrazistą czerwoną cebulą i aromatycznym czosnkiem. Całość podkręca klasyczny włoski akcent – oregano – który nadaje potrawie śródziemnomorskiego charakteru.
Składniki
- 6 pomidorów lima
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
- Natka pietruszki
Wykonanie
Pomidory umyj i pokrój w ósemki.
Cebule obierz i pokrój w drobne piórka.
Pomidory ułóż na talerzu lub półmisku posyp pokrojoną cebulą.
Do miseczki przełóż przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, oliwę, ocet, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Polej cebule i pomidory.
Natkę pietruszki drobno posiekaj, posyp wierzch sałatki. Sałatkę podawaj zaraz po przygotowaniu.