Sałatka śledziowa z porem

Kremowa, delikatna i pełna świeżości sałatka śledziowa z porem to szybkie i niezawodne danie, które zawsze robi wrażenie. Słone śledzie idealnie łączą się z chrupiącym porem i soczystym jabłkiem, a całość otula lekki, aksamitny sos na bazie majonezu, jogurtu i odrobiny musztardy. Dodatek koperku i soku z cytryny pięknie podkreśla smak i nadaje sałatce świeżości. To świetna propozycja na kolację, święta, domowe przyjęcie albo po prostu wtedy, gdy chcesz przygotować coś pysznego w kilka chwil. Prosta, domowa i taka, jak lubimy!

Składniki

  • 1 por – tylko jasna część
  • ok. 300 g filetów śledziowych (najlepiej a’la matjas lub śledzie w oleju)
  • 1 jabłko (kwaśne lub pół kwaśne)
  • 2–3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub odrobina śmietany 12–18%
  • ½ pęczka koperku
  • 1–2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Śledzie wypłucz zimną wodą następnie zalej zimną wodą mocz około dwóch godzin, następnie odlej wodę i zalej śledzie mlekiem.


Białą część pora wypukaj pod zimną wodą, następnie pokrój cienko na pół plasterki. Aby złagodzić smak, możesz przelać por wrzątkiem i od razu schłodzić zimną wodą – będzie delikatniejszy.


Jabłko obierz, pokrój w drobną kostkę i od razu skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.


Płaty śledziowe pokrój dowolnie w paski lub większą kostkę.


Następnie dodaj majonez, jogurt, śmietanę, musztardę, resztę soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.


Wymieszaj dodaj pokrojony koperek, wstaw do lodówki na minimum godzinę.


Wskazówki

Jeśli jabłko jest bardzo słodkie, dodaj nieco więcej soku z cytryny.

Jeśli lubisz ostrzejszy smak – dodaj odrobinę chrzanu lub musztardę sarepską.

Sałatka jest najlepsza następnego dnia, kiedy śledzie wchłoną część sosu.

Do podania idealnie pasują gotowane ziemniaki, grzanki lub świeże pieczywo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *