Piernik gotowany

Piernik gotowany to idealne ciasto dla zabieganych – nie wymaga ubijania białek ani wcześniejszego leżakowania. Całą bazę ciasta przygotowuje się w garnku: masło, mleko i cukier delikatnie się podgrzewa, tworząc aromatyczną, gęstą masę. Po dodaniu powideł i przyprawy do piernika otrzymujemy cudownie pachnącą bazę, którą wystarczy tylko połączyć z suchymi składnikami. Piernik wychodzi wilgotny, miękki i długo zachowuje świeżość. Doskonale smakuje już następnego dnia, a polany czekoladą i posypany migdałami wygląda jak z cukierni.

Składniki

  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika 20 g
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka

Polewa

  • 1 czekolada mleczna
  • 2 łyżki śmietany

Dodatkowo

  • Płatki migdałowe do posypania

Wykonanie

Do garnka włóż masło, wsyp cukier i kakao. Wlej mleko i podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się rozpuści, a składniki połączą się w jednolitą masę. Odstaw na 10–15 minut, aby masa lekko przestygła.


Do przestudzonej masy dodaj powidła oraz przyprawę do piernika. Wymieszaj.

Następnie do masy wbij po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.

W misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę. Wsyp mąkę do masy piernikowej i połącz łopatką do uzyskania gładkiego ciasta.

Gotowe ciasto przełóż do keksówki o długości 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.


Piecz ok. 45–50 minut w 180°C (góra–dół), lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.


W rondelku podgrzej śmietanę. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Polej nią zimny piernik i posyp płatkami migdałów.


Wskazówki

Zamiast migdałów sprawdzą się też orzechy włoskie lub posypka piernikowa.

Jeśli chcesz, aby piernik był jeszcze bardziej wilgotny – przełóż go powidłami śliwkowymi po wystudzeniu.

Piernik świetnie smakuje już następnego dnia – aromaty idealnie się „przegryzają”.

Możesz przygotować go 2–3 dni przed świętami.

Do polewy możesz dodać łyżeczkę masła – będzie bardziej błyszcząca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *