Zupa koperkowa

Dziś zapraszam Was na pyszną, domową zupę koperkową w troszkę bogatszej, aromatycznej wersji
Delikatny bulion z warzywami, świeży koperek i odrobina przypraw: kurkuma, gałka muszkatołowa i oregano – to połączenie, które sprawia, że zwykła koperkowa nabiera wyjątkowego smaku i pięknego koloru.
Idealna na lekki, domowy obiad – rozgrzewa, syci i pachnie w całym domu .

Składniki

  • 1,5 litra bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mały por (biała część)
  • 2–3 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 2–3 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Na patelni rozpuść masło. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa – marchew, pietruszkę, seler i por – i podsmaż na małym ogniu przez 3–4 minuty, aż lekko się zeszklą.


Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę podsmaż.


Warzywa przełóż do garnka, zalej wodą lub bulionem, gotuj na małym ogniu przez ok. 20–25 minut, aż warzywa będą miękkie.


Dopraw zupę solą, pieprzem, oregano i szczyptą gałki muszkatołowej.


Gdy warzywa są już miękkie, dodaj posiekany koperek (większość, zostaw odrobinę do posypania).


Jeśli chcesz możesz zupę zagęścić łyżką mąki.


Zahartuj śmietanę – wymieszaj ją z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a potem wlej do garnka. Delikatnie zamieszaj i już nie gotuj.


Podawaj gorącą, z odrobiną świeżego koperku na wierzchu


Wskazówki

Dla sycącej wersji dodaj kilka kawałków mięsa z rosołu lub ugotowane jajko na twardo.

Kurkuma nie tylko pięknie barwi, ale też działa przeciwzapalnie – dodawaj ją pod koniec podsmażania warzyw, żeby zachowała aromat.

Gałkę muszkatołową dodaj naprawdę szczyptę – ma mocny smak, który łatwo zdominuje zupę.

Jeśli chcesz, by zupa była bardziej kremowa, możesz zmiksować połowę warzyw przed dodaniem śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *