Biszkopt

Dziś mam dla Was sprawdzony przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi .
Jest mięciutki, delikatny i sprężysty – idealny do tortów, ciast z kremem, rolad albo po prostu do podjadania z dżemem.
Zrobicie go z prostych składników, które na pewno macie w domu.

Składniki

  • 6 jajek (najlepiej w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Oddziel białka od żółtek.


Białka ubij mikserem na sztywną pianę — najpierw wolno, potem coraz szybciej.


Stopniowo dodawaj cukier, po łyżce, cały czas ubijając, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, jedno po drugim, cały czas miksując na niskich obrotach.


Wlej olej i delikatnie wymieszaj szpatułką.


Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i partiami dodawaj do masy jajecznej. Mieszaj bardzo delikatnie, najlepiej szpatułką lub trzepaczką — tylko do połączenia składników.


Przelej ciasto do tortownicy (ok. 24–26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C (góra–dół) i piecz ok. 30–35 minut, aż biszkopt się zarumieni, a patyczek włożony do środka będzie suchy.


Po upieczeniu wyjmij biszkopt, upuść formę z wysokości ok. 20 cm na blat (to trik , żeby biszkopt nie opadł!), a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.


Wskazówki

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową – to gwarancja puszystości.
  • Mąkę zawsze przesiej, wtedy ciasto będzie lekkie jak chmurka.
  • Jeśli chcesz uzyskać biszkopt kakaowy, zamień 2 łyżki mąki na 2 łyżki kakao.
  • Biszkopt najlepiej przekroić po całkowitym ostudzeniu – wtedy się nie kruszy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *