Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem i szczypiorkiem
Dziś mam dla Was moją ulubioną, lekką i orzeźwiającą surówkę z kapusty pekińskiej. To świetny dodatek do obiadu – chrupiąca, delikatna i lekko słodkawa dzięki jabłku. Doskonale pasuje do dań mięsnych, ryby albo kotletów warzywnych. Robi się ją w kilka minut, a zawsze smakuje świeżo i domowo
Składniki
- ok. ½ główki kapusty pekińskiej
- 3 średnie marchewki
- 2 jabłka (najlepiej słodko-kwaśne)
- 2–3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3–4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Wykonanie

Kapustę pekińską dokładnie myję, osuszam i kroję w cienkie paseczki.

Marchewkę obieram i ścieram na dużych oczkach tarki. Jabłko myję, obieram (jeśli ma twardą skórkę) i również ścieram na tarce.

W dużej misce łączę kapustę, marchewkę, jabłko i szczypiorek.

Dodaję jogurt grecki, doprawiam solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na 10–15 minut, żeby smaki się przegryzły.

Wskazówki
Do surówki świetnie pasuje też odrobina koperku – jeśli akurat macie pod ręką, warto spróbować.
Jeśli lubicie bardziej wyraziste surówki, możecie dodać kilka kropel soku z cytryny lub szczyptę cukru dla zrównoważenia smaków.
Surówka najlepiej smakuje świeżo przygotowana, ale można ją też schłodzić w lodówce – wtedy jest jeszcze bardziej orzeźwiająca.
W wersji lżejszej możecie użyć jogurtu naturalnego zamiast greckiego.