Babeczki dyniowo-pomarańczowe to idealny wypiek na jesienne dni – wilgotne, puszyste i pełne aromatu. Słodycz dyni przełamana świeżością pomarańczy i szczyptą cynamonu sprawia, że te babeczki pachną jak domowy spokój i ciepło, proste, pyszne i zawsze się udają 🍊🎃
Sładniki
- 150 ml oleju
- 3/4 szklanki cukr
- 2 jajka
- 1 szklanka musu z dyni
- (najlepiej z pieczonej dyni Hokkaido lub piżmowej)
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
Wszystko powinno mieć temperaturę pokojową. Jeśli używasz domowego musu z dyni – upewnij się, że jest gładki i dobrze odcedzony z nadmiaru wody.

W dużej misce wymieszaj olej z cukrem. Dodaj jajka i ubij trzepaczką lub mikserem, aż masa będzie jasna i lekko puszysta. Następnie dodaj mus z dyni, skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszaj do połączenia składników.

Do mokrych składników wsyp mieszankę suchych i delikatnie wymieszaj szpatułką – tylko do połączenia. Nie miksuj zbyt długo, żeby babeczki pozostały puszyste.

Foremkę na muffinki wyłóż papilotkami lub natłuść. Nałóż ciasto do 3/4 wysokości każdej foremki. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 20–25 minut, aż będą złociste i sprężyste w dotyku.

Po upieczeniu babeczki wystudź na kratce. Możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem z soku z pomarańczy – będą jeszcze bardziej aromatyczne.

Wskazówki
- Mus z pieczonej dyni nada babeczkom piękny kolor i naturalną słodycz – nie zastępuj go surową dynią.
- Skórkę z pomarańczy ścieraj tylko z wierzchniej warstwy – biała część jest gorzka.
- Jeśli chcesz, dodaj garść posiekanych orzechów włoskich, migdałów lub czekoladowych kropelek – babeczki będą jeszcze smaczniejsze.
- Przechowuj w szczelnym pojemniku – nawet po dwóch dniach są miękkie i aromatyczne.
- Lukier z cukru pudru i soku z pomarańczy pięknie podkreśli ich smak.
