Surówka z kapusty pekińskiej

Lekka, chrupiąca i kolorowa – taka jest ta surówka z kapusty pekińskiej i świeżych warzyw. To świetny dodatek do obiadu, szczególnie do dań mięsnych i ziemniaków. Dzięki dodatkowi koperku oraz kremowego sosu na bazie majonezu i jogurtu greckiego surówka jest nie tylko pyszna, ale i orzeźwiająca. Surówka jest pełna świeżości, chrupiąca i kolorowa.

Składniki

  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • 1 duży pomidor
  • 1 ogórek świeży
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 żółta papryka
  • pęczek koperku

Sos

  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie


Kapustę pekińską siekam w cienkie paski.


Pomidora, ogórka, papryki i cebulę kroję w kostkę lub według uznania np.w paski


Koperek drobno siekam.


Wszystkie warzywa przekładam do dużej miski i mieszam.


W osobnym naczyniu przygotowuję sos: mieszam majonez z jogurtem greckim, doprawiam solą i pieprzem. Polewam warzywa sosem i delikatnie mieszam, aby składniki się połączyły. Wierzch jeszcze posypuje koperkiem.


Wskazówki

Surówkę podawaj schłodzoną – wtedy smakuje najlepiej.

Jeśli chcesz, aby surówka była jeszcze bardziej orzeźwiająca, dodaj sok z cytryny do sosu.

Możesz przygotować ją wcześniej – wystarczy przechowywać w lodówce i dodać sos tuż przed podaniem.

Zamiast koperku świetnie sprawdzi się natka pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *