Miodownik to wyjątkowe ciasto warstwowe, w którym delikatne, miodowe blaty idealnie komponują się z kremem budyniowym. Jego subtelna słodycz i rozpływająca się w ustach konsystencja sprawiają, że to deser, który podbija serca na każde święta. Klasyka, która zawsze smakuje jak domowa tradycja. 🍯✨
Składniki
- 500 g mąki
- 200 g cukru pudru
- 250 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżki sztucznego miodu
- 2 łyżki mleka
- 2 płaskie łyżeczki sody
Masa budyniowa
- 750 ml mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 300 g masła
- Kilka kropli aromatu śmietankowego
- 2 żółtka
Polewa czekoladowa
- Czekoladą deserowa tabliczka 100 g
- 2-3 łyżki śmietany
Dodatkowo
- Wiórki kokosowe do posypania
- Słoiczek powideł śliwkowych
Wykonanie
Na stolnicę przesiej mąkę z cukrem pudrem, dodaj zimne masło, jajka i miód.
Sodę rozpuść w mleku, dodaj do pozostałych składników i wyrób elastyczne ciasto. Podziel na cztery jednakowe kawałki i każdy z nich rozwałkuj na taką samą wielkość.
Piecz każdy osobno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 15 minut w temperaturze 180st.
Z mleka odlej szklankę a resztę zagotuj z cukrem. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami oraz obiema mąkami na gładką masę bez grudek. Dodaj do gotującego się mleka i ugotuj budyń. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia.
Po wystygnięciu utrzyj z masłem na puszystą masę dodaj aromat śmietankowy.
Pierwszy blat ciasta nasącz herbatą lub mlekiem i posmaruj połową kremu.
Przykryj drugim blatem i posmaruj powidłami śliwkowymi
Przykryj trzecim blatem, nasącz i posmaruj drugą częścią masy budyniowej, przykryj ostatnim blatem .
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ze śmietaną i polej ciasto, wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
Wstaw do lodówki na całą noc.
Smacznego!!
Pięknie się prezentuje!
Dziękuję 🙂