Miodownik z masą budyniową

Miodownik to wyjątkowe ciasto warstwowe, w którym delikatne, miodowe blaty idealnie komponują się z kremem budyniowym. Jego subtelna słodycz i rozpływająca się w ustach konsystencja sprawiają, że to deser, który podbija serca na każde święta. Klasyka, która zawsze smakuje jak domowa tradycja. 🍯✨

Składniki

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki sztucznego miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
Masa budyniowa
  • 750 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 300 g masła
  • Kilka kropli aromatu śmietankowego
  • 2 żółtka
Polewa czekoladowa
  • Czekoladą deserowa tabliczka 100 g
  • 2-3 łyżki śmietany
Dodatkowo
  • Wiórki kokosowe do posypania
  • Słoiczek powideł śliwkowych

Wykonanie

Na stolnicę przesiej mąkę z cukrem pudrem, dodaj zimne masło, jajka i miód.

Sodę rozpuść w mleku, dodaj do pozostałych składników i wyrób elastyczne ciasto. Podziel na cztery jednakowe kawałki i każdy z nich rozwałkuj na taką samą wielkość.

Piecz każdy osobno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 15 minut w temperaturze 180st.

Z mleka odlej szklankę a resztę zagotuj z cukrem. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami oraz obiema mąkami na gładką masę bez grudek. Dodaj do gotującego się mleka i ugotuj budyń. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia.

Po wystygnięciu utrzyj z masłem na puszystą masę dodaj aromat śmietankowy.

Pierwszy blat ciasta nasącz herbatą lub mlekiem i posmaruj połową kremu.

Przykryj drugim blatem i posmaruj powidłami śliwkowymi

Przykryj trzecim blatem, nasącz i posmaruj drugą częścią masy budyniowej, przykryj ostatnim blatem .

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ze śmietaną i polej ciasto, wierzch posyp wiórkami kokosowymi.

Wstaw do lodówki na całą noc.

Smacznego!!

2 thoughts on “Miodownik z masą budyniową

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *