Kruche, delikatne i pachnące masłem ciasteczka to idealna świąteczna przekąska. Prosty przepis pozwoli Ci wyczarować słodkości, które zachwycą całą rodzinę. Zobacz, jak łatwo je przygotować i wypełnij dom magicznym aromatem!
Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 milimetrów i wycinaj ciastka foremki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ciastka około 20 minut w temperaturze 180 st., aż będą pięknie złociste.
*Przed upieczeniem ciastka można posmarować białkiem jajka i posypać cukrem lub posiekanymi orzechami.
Smacznego :))