Świąteczne ciasteczka maślane

Kruche, delikatne i pachnące masłem ciasteczka to idealna świąteczna przekąska. Prosty przepis pozwoli Ci wyczarować słodkości, które zachwycą całą rodzinę. Zobacz, jak łatwo je przygotować i wypełnij dom magicznym aromatem!

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 milimetrów i wycinaj ciastka foremki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz ciastka około 20 minut w temperaturze 180 st., aż będą pięknie złociste.

*Przed upieczeniem ciastka można posmarować białkiem jajka i posypać cukrem lub posiekanymi orzechami.

Smacznego :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *