To ciasto to idealne połączenie słodyczy i orzeźwiającej nuty cytryny. Dodatek startej cukinii sprawia, że wypiek staje się niezwykle wilgotny i delikatny, a przy tym długo zachowuje świeżość. Co ważne – warzywo jest w cieście zupełnie niewyczuwalne, dzięki czemu zaskoczysz nim nawet tych, którzy twierdzą, że „nie lubią cukinii”.
Składniki
- 1 młoda cukinia
- Szczypta soli
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki kefiru
- Sok z cytryny
- Otarta skórka z cytryny
- Cukier puder do posypania
Wykonanie
Młodą cukinie umyj, nie musisz jej obierać. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp solą i odstaw.
Jajka ubij na puszystą masę z cukrem, dodaj olej, kefir, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
Na koniec dodaj sok i skórkę z cytryny oraz odciśniętą cukinie. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Piecz ok 45 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st.
Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem.