Tradycyjna szarlotka to jedno z najbardziej lubianych ciast domowej kuchni. Na kruchym, spodzie układane są soczyste, lekko kwaskowate jabłka, doprawione cynamonem, który podkreśla ich naturalny aromat. Całość przykryta jest delikatnym ciastem , a po upieczeniu oprószona cukrem pudrem. Pachnąca i pełna smaku, najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła — podawana solo lub z gałką lodów waniliowych. To prosty, a zarazem wyjątkowy deser, który kojarzy się z domowym ciepłem i rodzinnymi spotkaniami.
Składniki
- 350 g mąki krupczatki
- 0,5 kostki masła
- 0,5 kostki smalcu
- 1 jajko
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
Nadzienie jabłkowe
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia dodaj masło, smalec jajko oraz śmietanę zagnieść ciasto. Podziel na pół owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 20 minut.
Jabłka obierz pokrój w kostkę, przełóż do garnka dodaj masło, cukier, cynamon w razie potrzeby podłej 2 łyżkami wody i upraż.
Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26 x35, nakuj widelcem i podpiecz około 10 minut. Na podpieczone ciasto wyłóż uprażone jabłka i rozwałkuj drugą częścią ciasta, wyłóż na wierzch, nakuj widelcem.
Szarlotka piecz około 40 minut w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.