Tradycyjna szarlotka

Tradycyjna szarlotka to jedno z najbardziej lubianych ciast domowej kuchni. Na kruchym, spodzie układane są soczyste, lekko kwaskowate jabłka, doprawione cynamonem, który podkreśla ich naturalny aromat. Całość przykryta jest delikatnym ciastem , a po upieczeniu oprószona cukrem pudrem. Pachnąca i pełna smaku, najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła — podawana solo lub z gałką lodów waniliowych. To prosty, a zarazem wyjątkowy deser, który kojarzy się z domowym ciepłem i rodzinnymi spotkaniami.

Składniki

  • 350 g mąki krupczatki
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 kostki smalcu
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany

Nadzienie jabłkowe

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie

Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia dodaj masło, smalec jajko oraz śmietanę zagnieść ciasto. Podziel na pół owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 20 minut.

Jabłka obierz pokrój w kostkę, przełóż do garnka dodaj masło, cukier, cynamon w razie potrzeby podłej 2 łyżkami wody i upraż.

Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26 x35, nakuj widelcem i podpiecz około 10 minut. Na podpieczone ciasto wyłóż uprażone jabłka i rozwałkuj drugą częścią ciasta, wyłóż na wierzch, nakuj widelcem.

Szarlotka piecz około 40 minut w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *