To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia – lekkie, puszyste ucierane ciasto skrywa w sobie kremowe kawałki chałwy, które podczas pieczenia delikatnie się rozpuszczają, nadając mu wyjątkowy, sezamowy aromat i przyjemną słodycz. Każdy kęs to harmonijne połączenie maślanego ciasta z charakterystycznym smakiem chałwy, który nadaje wypiekowi oryginalnego charakteru. Idealne do filiżanki kawy czy herbaty, na co dzień i od święta. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie robi ogromne wrażenie smakiem i zapachem.
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
- 100 g chałwy
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki masła
- Cukier puder do posypania
Wykonanie
Żółtka oddziel od białek. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i pokruszoną chałwę. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do keksówki i piec około 40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
