Surówka z kapusty pekińskiej

Ta surówka to idealne połączenie chrupiącej kapusty pekińskiej, soczystego jabłka i delikatnie pikantnej czerwonej cebuli. Słodycz owocu świetnie przełamuje wyrazisty smak cebuli. Surówka nie tylko pięknie wygląda dzięki kolorowym składnikom, ale także świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, rybami czy jako lekki dodatek do obiadu. Prosta, zdrowa i pełna smaku – idealna na co dzień i od święta.

Składniki

  • Mała kapusta pekińska
  • 2 jabłka
  • Czerwona cebula

Sos

  • 3 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Wykonanie

Kapustę pokrój w cienkie paski, cebulę pokrój w kostkę a jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, szczypiorek posiekaj i wszystko razem wymieszaj. W miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i połącz z warzywami. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem i wstaw do lodówki na pół godziny.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *