Jajka w sosie chrzanowym to jedno z tych dań, które doskonale wpisują się w tradycję wielkanocnego stołu. Klasyczne jajka na twardo otulone są aksamitnym, lekko pikantnym sosem na bazie śmietany lub jogurtu, doprawionym chrzanem, odrobiną musztardy i świeżym szczypiorkiem. Sos nadaje potrawie wyrazistości, idealnie komponując się z delikatnością jajek. To przystawka, która zachwyca prostotą, smakiem i eleganckim wyglądem – doskonała zarówno na świąteczne śniadanie, jak i jako lekka przekąska w ciągu dnia.
Składniki
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 żółtko ugotowane na twardo
- 1 jabłko
- 150 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki chrzanu
- Sól i pieprz
- Szczypiorek
Wykonanie
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na pół. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W razie potrzeby odciśnij z nadmiaru soku, do jabłka dodaj jogurt, chrzan, sól i pieprz, wymieszaj. Na półmisku ułóż sos, na nim połówki jajek, posyp startym na tarce o drobnych oczkach żółtku i pokrojonym szczypiorkiem. Idealna przystawka na wielkanocny stół.