Babka kajmakowa

Babka kajmakowa to prawdziwa uczta dla podniebienia i uczta dla oka. Wilgotna, puszysta i aromatyczna, z wyraźną nutą kajmaku, która nadaje jej wyjątkową słodycz i głęboki karmelowy smak. Jej złocisty kolor i delikatnie błyszcząca polewa sprawiają, że prezentuje się niezwykle apetycznie i świątecznie. Idealna do filiżanki kawy lub herbaty, doskonale wieńczy wielkanocne śniadanie. To wypiek, który łączy w sobie tradycję z odrobiną słodkiej dekadencji – nie może go zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • Szczypta soli
  • 300 g masy kajmakowej z puszki
  • 150 g masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody

Polewa

  • 150 g masy kajmakowej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki śmietany

Wykonanie

Masę kajmakową , mleko i masło włóż do rondelka i podgrzej do rozpuszczenia. Zostaw do ostygnięcia Żółtka oddziel od białek . Żółtka ubij z cukrem i szczyptą soli do białości , dodaj przestudzoną masę kajmakową, a następnie przesiane obie mąki , proszek i sodę . Na koniec dodaj ubitą pianę z białek .Silikonową formę na babkę posmaruj cienko olejem za pomocą pędzelka . Wlej ciasto kajmakowe i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st . Piecz około 35 minut lub do suchego patyczka .Składniki na polewę podgrzej w rondelku do rozpuszczenia i połączenia składników . Polej polewą wystudzoną babkę .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *