Babka kajmakowa to prawdziwa uczta dla podniebienia i uczta dla oka. Wilgotna, puszysta i aromatyczna, z wyraźną nutą kajmaku, która nadaje jej wyjątkową słodycz i głęboki karmelowy smak. Jej złocisty kolor i delikatnie błyszcząca polewa sprawiają, że prezentuje się niezwykle apetycznie i świątecznie. Idealna do filiżanki kawy lub herbaty, doskonale wieńczy wielkanocne śniadanie. To wypiek, który łączy w sobie tradycję z odrobiną słodkiej dekadencji – nie może go zabraknąć na świątecznym stole.
Składniki
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- Szczypta soli
- 300 g masy kajmakowej z puszki
- 150 g masła
- 0,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
Polewa
- 150 g masy kajmakowej
- 50 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki śmietany
Wykonanie
Masę kajmakową , mleko i masło włóż do rondelka i podgrzej do rozpuszczenia. Zostaw do ostygnięcia Żółtka oddziel od białek . Żółtka ubij z cukrem i szczyptą soli do białości , dodaj przestudzoną masę kajmakową, a następnie przesiane obie mąki , proszek i sodę . Na koniec dodaj ubitą pianę z białek .Silikonową formę na babkę posmaruj cienko olejem za pomocą pędzelka . Wlej ciasto kajmakowe i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st . Piecz około 35 minut lub do suchego patyczka .Składniki na polewę podgrzej w rondelku do rozpuszczenia i połączenia składników . Polej polewą wystudzoną babkę .