Galaretka z kurczaka na święta

Galaretka z kurczaka to klasyczna, domowa przekąska, która doskonale sprawdza się na świątecznym stole i przyjęciach. Przygotowywana na bazie aromatycznego wywaru z kurczaka, warzyw i żelatyny, zachwyca swoją delikatną konsystencją i wyrazistym smakiem. Dodatek marchewki, groszku i natki pietruszki nie tylko wzbogaca smak, ale także nadaje potrawie apetyczny wygląd. Podawana z octem, cytryną lub chrzanem, galaretka z kurczaka to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnych, polskich smaków.

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 3 ząbki czosnku
  • Po 3 liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Żelatyna
  • 300 g kurzych łapek

Wykonanie

Mięso i łapki z kurczaka opłukaj, włóż do garnka i zalej wodą i zagotuj. W razie potrzeby zbierz szumowiny, dodaj obrane i opłukane warzywa i przyprawy. Wszystko gotuj aż będzie miękkie. Wyjmij na sito i ostudź.Z udek i piersi usuń skórki, mięso obierz od kości i pokrój drobno. Żelatynę przygotuj według instrukcji na opakowaniu, wywar przecedź na sicie i dodaj żelatynę. Na dnie salaterek ułóż pokrojone plasterki marchewki, pokrojone mięso i zalej wywarem z żelatyną. Odstaw do stężenia. Po wystudzeniu wstaw do lodówki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *