Sałatka z tuńczykiem i krakersami

Szukasz pomysłu na szybką, smaczną i sycącą sałatkę? Mam dla Ciebie idealną propozycję – sałatkę z tuńczykiem i krakersami! To połączenie chrupiących krakersów, delikatnego tuńczyka i świeżych warzyw sprawia, że ta sałatka jest nie tylko pyszna, ale też bardzo uniwersalna.

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • Paczka małych okrągłych krakersów
  • 5 ogórków konserwowych
  • Mały słoiczek papryki konserwowej
  • Pół pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • Sól pieprz do smaku
  • Natka pietruszki

Wykonanie

Tuńczyka i seler odsącz na sicie. Jajka ugotuj na twardo, oddziel żółtka od białek. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ogórki, paprykę konserwową i 3 jajka pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekaj.

Tuńczyka, selera, żółty ser, ogórki i paprykę wymiesza. Dodaj 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu greckiego, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj szczypiorek, wymieszaj.

Dno salaterki wyłóż krakersami. Na krakersy wyłóż sałatkę.

2 białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj je z łyżką majonezu i układaj na wierzchu tworząc małe kopki. Każdą z tych kopek posyp pozostałymi żółtkami startymi na drobnych oczkach. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i krakersami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *