Szukasz pomysłu na szybką, smaczną i sycącą sałatkę? Mam dla Ciebie idealną propozycję – sałatkę z tuńczykiem i krakersami! To połączenie chrupiących krakersów, delikatnego tuńczyka i świeżych warzyw sprawia, że ta sałatka jest nie tylko pyszna, ale też bardzo uniwersalna.
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 150 g żółtego sera w kostce
- Paczka małych okrągłych krakersów
- 5 ogórków konserwowych
- Mały słoiczek papryki konserwowej
- Pół pęczka szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- Sól pieprz do smaku
- Natka pietruszki
Wykonanie
Tuńczyka i seler odsącz na sicie. Jajka ugotuj na twardo, oddziel żółtka od białek. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ogórki, paprykę konserwową i 3 jajka pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekaj.
Tuńczyka, selera, żółty ser, ogórki i paprykę wymiesza. Dodaj 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu greckiego, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj szczypiorek, wymieszaj.
Dno salaterki wyłóż krakersami. Na krakersy wyłóż sałatkę.
2 białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj je z łyżką majonezu i układaj na wierzchu tworząc małe kopki. Każdą z tych kopek posyp pozostałymi żółtkami startymi na drobnych oczkach. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i krakersami.