Przedstawiam Wam dzisiaj ciasto, które jest kwintesencją czekoladowej rozkoszy, przełamanej soczystą słodyczą wiśni. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników intensywnych, czekoladowych smaków, którzy lubią, gdy deser ma w sobie odrobinę owocowej świeżości.
Składniki
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki kakao
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem
- Budyń czekoladowy
- O,5 l mleka
- Kostka masła
- tabliczka czekolady mlecznej
- Ponadto
- 1 czekolada mleczna
- 1 czekolada gorzka
- Wiśnie odsączone z syropu(słoik 700ml)
- 0,5 szklanki naparu z kawy
Wykonanie
Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem dodać żółtka, olej a następnie mąkę, proszek i kakao. Ciasto dokładnie wymieszaj wylej na blachę wyłożyć papierem do pieczenia o wymiarach 36x25piec 25 minut w temperaturze 180 st. po ostudzeniu nasącz naparem z kawy .Budyń ugotuj według przepisu do gorącego dodaj czekoladę dokładnie wymieszaj zimny budyń utrzyj z masłem. Czekoladowy krem wyłóż na biszkopt na biszkopcie ułóż odsączone wiśnie wierzch polej czekoladami rozpuszczonymi w kąpieli wodnej (jeśli będą bardzo gęste możesz dodać łyżkę śmietany lub jogurtu) Schładzaj w lodówce. Smacznego.