Ciasto czekoladowo – wiśniowe

Przedstawiam Wam dzisiaj ciasto, które jest kwintesencją czekoladowej rozkoszy, przełamanej soczystą słodyczą wiśni. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników intensywnych, czekoladowych smaków, którzy lubią, gdy deser ma w sobie odrobinę owocowej świeżości.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem
  • Budyń czekoladowy
  • O,5 l mleka
  • Kostka masła
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • Ponadto
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • Wiśnie odsączone z syropu(słoik 700ml)
  • 0,5 szklanki naparu z kawy

Wykonanie

Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem dodać żółtka, olej a następnie mąkę, proszek i kakao. Ciasto dokładnie wymieszaj wylej na blachę wyłożyć papierem do pieczenia o wymiarach 36x25piec 25 minut w temperaturze 180 st. po ostudzeniu nasącz naparem z kawy .Budyń ugotuj według przepisu do gorącego dodaj czekoladę dokładnie wymieszaj zimny budyń utrzyj z masłem. Czekoladowy krem wyłóż na biszkopt na biszkopcie ułóż odsączone wiśnie wierzch polej czekoladami rozpuszczonymi w kąpieli wodnej (jeśli będą bardzo gęste możesz dodać łyżkę śmietany lub jogurtu) Schładzaj w lodówce. Smacznego.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *